Nieuwe CT-ruimte in Laurentius Ziekenhuis in gebruik

Nieuwe CT-ruimte in Laurentius Ziekenhuis in gebruik

Verbouwen

Onlangs werd in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond de nieuwe CT-ruimte in gebruik genomen. Deze werd gedurende zes weken geheel verbouwd. Verschillende ruimtes werden samengevoegd en opnieuw ingedeeld. Een klus die normaal gesproken geen enkel probleem is. Het is echter wel een uitdaging als die klus in het hart van een ziekenhuis plaatsvindt.

Midden in het ziekenhuis

Ten eerste ligt de CT-ruimte midden in het operationele gedeelte van het ziekenhuis. Er moest dus constant rekening gehouden worden met de zorg die hier 24/7 plaatsvindt. Veel werkzaamheden moesten daarom plaatsvinden vóór 8 uur ’s ochtends en ná 8 uur ’s avonds. Dat nam echter niet weg dat er ook geregeld spoedgevallen binnenkwamen, waardoor de verbouwing weer noodgedwongen enkele uren stil kwam te liggen. De zorg houdt zich nu eenmaal niet aan kantooruren (maar wij ook niet).

Hygiëne

Uiteraard is hygiëne van essentieel belang in een ziekenhuis. De verbouwing moest dan ook constant in met folie afgesloten compartimenten plaatsvinden. Daarnaast moest al het afval en alle materialen in afgesloten karren vervoerd worden, zodat er geen enkel stof in de operationele ruimtes van het ziekenhuis terecht kon komen.

Maar niet alleen het stof van de verbouwing nam extra zorg met zich mee, ook de uiteindelijke functionaliteit van de CT-ruimte zorgde voor extra zorgvuldigheid. De straling van de CT-scanner moet namelijk zeer zorgvuldig binnen de ruimte gehouden worden, er mag geen enkele straling “lekken” naar andere ruimtes.  Hiervoor moest een zogenaamde kooi van Faraday gemaakt worden. Deze constructie van loodwanden is essentieel voor de veiligheid van de ruimte en moet daarom ook aan vele eisen voldoen. De ruimte kon daarom ook pas in gebruik genomen worden nadat deze uitvoerig gemeten en gekeurd was.

Een hele operatie

De op het eerste oog eenvoudige verbouwing werd door de omstandigheden dus een enorme uitdaging. Maar hoe groter de uitdaging, hoe groter de voldoening als alles succesvol is afgerond. Het vlekkeloze verloop van dit project was alleen maar mogelijk door de inzet van een geweldig uitvoerend team. We kijken dan ook zeer tevreden terug op dit project.